Thaise curry, een van de lekkerste Thaise gerechten

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > Thaise curry, een van de lekkerste Thaise gerechten

Thaise curry is een van de bekendste en lekkerste Thaise gerechten. Geel, groen of rood? Ze zijn allemaal erg lekker!

Wat betekend curry?

Het woord ‘curry’ is afkomstig van ‘kari’, een woord uit de Tamil taal. In India was kari de aanduiding voor een gerecht met een typische smaak en aroma van de gebruikte specerijen en kruiden. Oorspronkelijk werden de kruiden en specerijen gebruikt om de smaak te ‘verbergen’ van het vlees, dat slecht van kwaliteit was en vaak taai en sterk van smaak. Sommige Thaise curry’s lijken op de Indiase versie en dan gebruikt men de naam kari. De meest gebruikte naam in Thailand is echter kaeng pet, wat ‘gebonden pittige vloeistof’ betekend. Kaeng pet heeft een ruimere betekenis dan het woord ‘curry’ en kan elk gerecht zijn dat pittig is en met een kruidenpasta gebonden is.

De verschillen tussen een Thaise en een Indiase curry

Het grote verschil is dat de Indiase curry’s worden gemaakt met gedroogde specerijen en de Thaise curry’s vrijwel altijd worden gemaakt met verse kruiden en specerijen. In de Thaise curry’s gebruikt men vooral kokosmelk terwijl men in de Indiase curry’s meestal ghee of yoghurt gebruikt. In de Thaise curry’s verwerkt men naast het vlees en vis ook de groenten in de curry, terwijl in India deze meestal apart worden bereid.

Wat is zo bijzonder aan Thaise curry’s?

Thaise curry’s zijn uniek licht en fris. Dit komt omdat de curry’s van verse ingrediënten worden gemaakt. Thaise curry’s hebben ook opvallende kleuren. De kleuren worden meestal bepaald door de chilipepers en de currypasta’s, vandaar de beroemde gele, groene en rode varianten.

Groene curry

Waarom is Thaise curry zo pikant?

Groene en rode chilipepers, zwarte peper, knoflook, koriander, ui en galanga (laos) bezorgen de curry’s hun scherpte. Al deze
ingrediënten zijn pikant, zij het wel in verschillende graden. De andere ingrediënten zoals suiker en basilicum zorgen voor het zoete element, vissaus zorgt voor het zoute element en tamarinde en limoen zorgt voor het zure element. Zo zijn de basissmaken (pittig, zoet, zout en zuur) in evenwicht.

De rol van curry bij een Thaise maaltijd

Als de Thaise mensen een maaltijd gaan maken dan beginnen ze meestal met een curry. Eerst kiezen we wat voor soort curry (geel, groen, rood) ze willen en het hoofdingrediënt (vis, varkensvlees, rundsvlees). Daarna kiezen ze de groente voor erbij en houden ze rekening wat er in het huidige seizoen op de markt te koop is. De groenten worden geroerbakt. Soms kiest men nog een gerecht erbij als tegenhanger van de andere smaken, zodat de hele maaltijd evenwichtig is. Bijvoorbeeld bij een rundsvleescurry kan het derde gerecht gebakken vis zijn.

In veel gezinnen, vooral op het platteland, maakt men ’s morgens een grote pot curry. Hier kan de famile de hele dag door van eten. De kinderen nemen de curry mee naar school, de volwassenen nemen de curry mee naar hun werk op de velden. ’s Avonds vormt de curry de basis voor het avondmaal, meestal aangevuld met een soep en een geroerbakt gerecht.

Twee groepen Thaise curry’s

Er zijn 2 groepen Thaise curry’s:
1. Curry’s gemaakt met kokosroom of -melk en gemalen koenjit. Deze komen oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Thailand, streken die meer onder invloed stonden van de culturen uit India, de Maleisische rijken en de Indonesische rijken.
2. Curry’s waar geen kokosmelk of koenjit in worden gebruikt, maar die gemaakt zijn op water- of bouillonbasis. Deze ‘natte’ curries zijn vaak wat zurig wegens het gebruik van tamarinde en kaffir limoenblaadjes en het ontbreken van kokos. Deze curries komen oorspronkelijk uit Noord- en Noordoost-Thailand.

Vijf soorten curry’s gemaakt met kokosmelk

  • groene curry, de groene kleur komt van de verse, groene chilipeper
  • rode curry, de rode kleur komt van de rode, gedroogde chilipeper
  • gele curry, de kleur komt van de geelwortel (kurkuma)
  • penang curry, de (oranje)bruine kleur komt van de pinda
  • massaman curry, oranjebruine kleur

Wat is jouw favoriete Thaise curry?

Geel, groen of rood? Of …?

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.