Roerbakken met de wok

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > Roerbakken met de wok

Roerbakgerechten: gezond, snel, eenvoudig en vol smaak!

Roerbakken is een supersnelle bereidingswijze. De ingrediënten worden van te voren in stukjes gesneden en op een hoge warmtebron snel omscheppend gebakken.

Roerbakken is een fantastische manier om stukjes mager vlees en gevogelte, vis en schaaldieren met een stevige structuur, groenten, fruit, noten, noedels en rijst te bereiden. Omdat roerbakken een zeer snelle manier van garen is wordt niet alleen de smaak maar ook kleur en vitaminen optimaal behouden. En met het gemak van alles in één pan.

Oorsprong van het roerbakken

Roerbakken, wokken of omscheppend bakken is een kooktechniek afkomstig uit Azië. Het voedsel wordt bereidt in een wok (Indonesië: wadjan of wadjang) in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd (oorspronkelijk door de wok te schudden).

Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Eeuwen geleden was er weinig hout om te koken. Men was dus gedwongen om zo economisch mogelijk te koken. De oplossing was groenten en vlees in kleine stukjes snijden en in een holle pan, boven een hoog vuur waar de wok van de hitte donkerrood werd, alle ingrediënten tegelijk snel te bakken.

Ondertussen wordt wokken over de hele wereld gebruikt als kookmethode.

De wok

Gebruik een wok van goede kwaliteit, eventueel met een anti aanbaklaag waardoor er maar weinig olie gebruikt hoeft te worden. Een authentieke gietijzeren wok moet voor het eerste gebruik ingebrand worden.

Gebruik altijd een wok die voldoende groot is zodat het voedsel voldoende ruimte heeft om omgeroerd te worden. Hierdoor gaart het snel en bakt het voedsel. Een te volle wok zorgt ervoor dat het voedsel gestoomd in plaats van gebakken wordt.

Als je geen wok hebt dan kun je eventueel een grote koekenpan gebruiken als ‘noodoplossing’. Echter in een wok gaat het roerbakken veel beter en het is zeker de moeite waard om in een goede wok te investeren.

Inbranden van een gietijzeren wok

Was hem na aanschaf eerst goed af met afwasmiddel. Droog de wok af en wrijf de binnenzijde in met olie. Zet 15 minuten op een lage warmtebron en veeg schoon met keukenpapier. Herhaal dit tot het keukenpapier schoon blijft. De ingebrande olie zorgt voor een antibaklaag. Was hem daarna niet meer met afwasmiddel anders zullen de ingrediënten tijdens het roerbakken gaan plakken.

Schoonmaken van de wok

Gebruik geen afwasmiddel bij het schoonmaken van de wok, maar spoel hem schoon met water en wrijf hem in met olie.

De olie

Gebruik voor het wokken liefst zonnebloemolie, omdat deze het minst snel verbrandt. Zorg dat de olie goed heet is voordat je begint met te roerbakken. Bij te lage temperatuur kunnen de ingrediënten de olie opzuigen, waardoor ze zompig en vettig worden. Wanneer de olie heet genoeg is absorbeeert het voedsel de olie niet.

Verwarm de wok, doe er slechts een paar theelepels olie in en warm goed door voordat vlees en gevogelte in de wok gaan. Hierdoor schroeien deze op de juiste manier dicht.

Zorg dat je wok heel heet is voordat je de ingrediënten erin doet. Als de wok heet genoeg is dan hoor je een knetterend geluid. Hoor je een sissend geluid dan is de wok nog niet heet genoeg.

Alles van tevoren snijden

Zorg dat alle ingrediënten voorgesneden zijn. Roerbakken is een zeer snelle bereidingsmethode waarbij constant geroerd moet worden waardoor er geen tijd is dit tijdens het roerbakken te doen.

Snijd vlees en gevogelte tegendraads en groenten diagonaal, dit verkort de gaartijd en zorgt voor behoud van de voedingsstoffen.

Gebruik vlees en gevogelte van goede kwaliteit wat binnen enkele minuten gaar is. Snijd eventueel vet of vel voor bereiden eraf.

Blijven roeren

Blijf constant roeren zodat de olie niet wordt geabsorbeerd. Voeg, wanneer de ingrediënten blijven plakken, wat water of bouillon toe.

YouTube player
Roerbakken met de wok

Gezond

Houdt voor een gezond en evenwichtig roerbakgerecht de volgende hoeveelheden aan; eenderde proteine (vlees, vis, enz.) en tweederde groenten. Serveer met rijst of noedels. Met deze verhoudingen zit het gerecht boordevol vitaminen, is voedzaam en bevat relatief weinig vet.

Voor het wokken heb je maar een kleine hoeveelheid olie nodig wat beter is voor je cholesterolgehalte.

Door het snelle garen van het vlees, gevogelte en groenten worden veel voedingsstoffen en vitaminen behouden. En krijg je tevens meer smaakbehoud!

Voor een vegetarisch roerbakgerecht kun je vlees en gevogelte vervangen door tofu of tempeh. Deze zijn ook prima te wokken!

Smakelijk!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.