De overige ingrediënten van de Thaise keuken

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > De overige ingrediënten van de Thaise keuken

Groenten, fruit, pasta’s, sauzen, kruiden, … De overige ingrediënten van de Thaise keuken die veel gebruikt worden en die ook zorgen voor de typische smaak van Thais eten.

Naast de belangrijkste ingrediënten van de Thaise keuken worden de volgende ingrediënten ook gebruikt.

Bananenbladeren

Voor het serveren van salades en dips worden de grote donkergroene bladeren van de bananenplant gebruikt. Bananenbladeren dienen ook als beschermend omhulsel voor het garen van groenten, vlees of vis. Je kunt in de Aziatische winkel de benodigde lengte laten afsnijden. De prijs is afhankelijk van het gewicht.

Chilipoeder, geroosterd

Chilipoeder is in de Thaise keuken net zo alomtegenwoordig als bij ons peper en zout. Het staat bij elke Thaise maaltijd op tafel. Het is het grof gemalen poeder van geroosterde, grote rode chilipepers. Hiermee kan men soepen, noedelgerechten, salades enz. aan tafel naar eigen behoefte op smaak brengen.

Kerriepasta’s

Deze kruidenpasta’s zijn de basis van veel Thaise gerechten. Als je ze niet zelf wilt maken met verse ingrediënten, dan kun je kant-en-klare pasta’s uit een potje gebruiken. Bij onze recepten worden de volgende kerriepasta’s gebruikt:
– Rode kerriepasta wordt gemaakt van gedroogde, grote rode chilipepers en is daarom in verhouding mild van scherpte.
– Gele en groene kerriepasta’s worden gemaakt van de heel scherpe kleine verse chilipepers en zijn daarom een stuk pikanter.
– Masmankerriepasta bevat naast rode chilipepers oosterse specerijen zoals kaneel, kardemom en kruidnagel.
– Panangkerriepasta wordt gebruikt voor pindasaus en smaakt kruidig en scherp.

Garnalen, gedroogde

In de Thaise keuken wordt hiervan vaak bouillon getrokken. Als ze fijngestampt zijn mengt men ze ook door salades.

Garnalenpasta

Garnalenpasta wordt gemaakt van gefermenteerde garnalen. Het is een belangrijk ingrediënt voor de zoutige smaak van currypasta’s. Garnalenpasta is rijk aan vitamine B. De geur is zeer indringend (het ruikt vies) en iets waar je erg aan moet wennen. Sluit daarom aangebroken potjes of blikjes goed af en bewaar ze koel. Garnalenpasta is een onmisbaar ingrediënt, maar jammer genoeg tegenwoordig moeilijk verkrijgbaar. Door de strenge gezondheidsvoorschriften van de Europese Unie is de invoer van dit product meestal verboden.

Geelwortel / kurkuma / koenjit

Geelwortel (ook wel kurkuma of koenjit genoemd) wordt soms gebruikt in curries en geeft de currie dan zijn gele kleur. Het is een beetje bitter van smaak.

Gember

Gember heeft een beetje een scherpe smaak. In de Thaise keuken worden er twee soorten gebruikt: Khing en Krachai. Krachai is iets milder van smaak.

Oestersaus

Dit is een Thaise kruidensaus met een zoet-zoutig aroma, die wordt gemaakt van oesters. Het is een stroperige, bruine, zoute saus. Het wordt voornamelijk veel gebruikt in roerbakgerechten. Voor vegetariërs is er een variant gemaakt van paddenstoelen. Beide zijn verkrijgbaar in de Aziatische winkel. Na opening blijven ze koel bewaard 6 maanden goed.

Papaja, groene

Het lichtgroene vruchtvlees van deze onrijpe vruchten wordt gebruikt voor het maken van de beroemde groene papajasalade (som tam). Heel lekker, fris, echter zeer pikant!

Pomelo

Dit is een grote citrusvrucht met een groene schil. Het vruchtvlees is lichtgeel en smaakt iets bitter. Verwijder voor het eten ook de velletjes rond de partjes.

Shiitakepaddenstoelen

Vers smaken deze paddenstoelen zeer aromatisch. De steeltjes zijn echter erg hard en taai. Je kunt ze daarom beter verwijderen of gebruik ze voor bouillon. In gedroogde vorm vormen shiitakepaddenstoelen de basis voor kruidige bouillons.

Sojasaus

Het meest wordt de lichte sojasaus gebruikt in de Thaise keuken. Deze vervangt (net zoals de vissaus) vaak het zout. De donkere sojasaus smaakt zoet en geeft een lekker karamelaroma aan marinades en noedelgerechten.

Tapiocameel

Dit is zetmeel gewonnen iit de maniok- of cassavewortel. Je kunt het gebruiken voor bijvoorbeeld het binden van sauzen. Verkrijgbaar in de Aziatische winkel, zo niet dan kun je een gewoon bindmiddel (mais- of aardappelzetmeel) gebruiken.

Thais basilicum

Er zijn verschillende soorten, die allemaal veel verschillen van ons basilicum en dus niet daardoor kunnen worden vervangen. Voor onze recepten worden de bladeren van de volgende soorten gebruikt, die verkrijgbaar zijn in de Aziatische winkel:
– Zoete basilicum heeft donkergroene spitse blaadjes met een fris kruidige smaak die lijkt op anijs en zoethout.
– Heilige basilicum heeft spitse, lichtgroen-paars gevlamde blaadjes, die ruiken naar kruidnagel en scherp smaken.
– Citroenbasilicum is milder van smaak en wordt vaak over salades en soepen gesprenkeld.

Thaise asperges

Zachte, heel dunne stengels, die je niet hoeft te schillen. Je kunt als vervanging gewone groene asperges gebruiken. Schil daarvan alleen het onderste derde deel en snijd ze schuin in dunne plakjes.

Thaise aubergines

Deze verschillen van die bij ons. Ze hebben een totaal andere vorm, grootte en smaak. Er bestaan verschillende soorten:
– lichtgroene zo groot als een pruim
– groene zo groot als een erwt
– langwerpige lichtgroene. Deze bevatten bittere stoffen die zorgen voor een goede spijsvertering.

Thaise chilipasta

Dit is een donkerrode,marmeladeachtige pasta in een pot. Het geeft geroerbakte gerechten een zachte, zoetige scherpte. Niet te verwarren met kerriepasta!

Thaise Knoflook

Thaise knoflook wordt veel gebruikt in de Thaise keuken. Thaise knoflook is kleiner en zoeter dan onze Westerse knoflook.

Thaise lente-uitjes

Thaise lente-uitjes zijn veel dunner en smaken zachter dan onze lente-uitjes. Als je geen Thaise lente-uitjes kunt krijgen, neem dan in plaats van 1 bosje Thaise lenteuitjes 2 of 3 stengels gewone in schuine plakjes gesneden.

Thaise selderij

Deze smaakt heel zacht en fris en ziet eruit als een kleinere versie van onze bleekselderij. Indien je geen Thaise selderij kunt krijgen, neem dan bleekselderij en snij deze in dunne plakjes en gebruik een kleinere hoeveelheid.

Thaise sjalotten

Dit zijn kleine uitjes, roos van kleur en hebben een lekkere zoete smaak. Gebruik 1 normale sjalot in plaats van 2 Thaise sjalotten indien je geen Thaise sjalotten kunt krijgen.

Tofoe

Tofoe wordt gemaakt uit sojabonen. Het is een zeer eiwitrijke massa en wordt meestal in blokken geperst. Tofoe heeft een neutrale smaak. Het is daarom op allerlei manier in plaats van vlees te gebruiken om te roerbakken of te smoren. Zijdetofoe is een zachte, romige variant uit de reformwinkel, die wordt gebruikt in soepen of als basis voor desserts.

Waspompoen

Dit is een zachtsmakende pompoensoort met een lichtgroene schil en zachtgroen vruchtvlees. Je kunt het vervangen door bijvoorbeeld komkommer.

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais Koken



Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.



Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.