Keukengereedschap

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > Keukengereedschap

Wok, vijzel en scherp mes. Dit keukengereedschap is onmisbaar om Thais te koken. Deze drie dingen vindt je in elke Thaise keuken.

Wok

Een wok biedt veel gebruiksmogelijkheden voor de Thaise keuken: je kunt ermee bakken, frituren en stomen.

Roerbakken met de wok

De wok ontwikkelt op de bodem de hoogste temperaturen, die nodig zijn voor het roerbakken van groenten en vlees op een hoge temperatuur. Je bakt alles al roerend na elkaar. Is iets net gaar, dan schuif je het naar de zijkant, die iets minder heet is, en dan bak je onder in de wok het volgende ingrediënt. Zo blijft alles lekker knapperig en blijven de vitamines en voedingsstoffen bewaard. Ten slotte vermeng je alles en serveer je het direct heet.

Gebruik een houten spatel om bij het roerbakken alles optimaal te draaien zonder krassen te veroorzaken.

Als je (nog) geen wok hebt, gebruik dan een koekenpan voor het roerbakken.

Stomen met de wok

Voor het stomen giet je ongeveer 5 centimeter water in de wok, breng dit aan de kook en zet dan het rooster erin. Leg hierop de stoomgerechten, bijvoorbeeld ingrediënten gewikkeld in bananenblad. Is dit niet mogelijk, leg ze dan op een vuurvast bord of in een vuurvaste schaal en zet die op het rooster. Doe het deksel op de wok en wacht tot de vis, groenten of het vlees langzaam gaar worden in de waterdamp.

Als je (nog) geen wok hebt, gebruik dan een wijde pan voor het stomen.

Welke wok kopen?

De steelpannen die in Thailand gebruikt worden en die je in de Aziatische winkel kunt kopen, werken alleen op een gasfornuis met ringopzet.

klassieke wok thais koken
Klassieke wok

Als je een wok wilt kopen, koop dan een goede (en liefst een met stoominzet) die geschikt is voor jouw kookplaat. Curry’s, gefrituurde, gestoomde en geroerbakte gerechten lukken daarin perfect.

wok met stoominzet
Wok met stoominzet

TIP
Heeft jouw wok geen stoominzet? Gebruik dan bamboemandjes, deze werken voor veel gerechten ook. De bamboemandjes kun je in de Aziatische winkel verkrijgen. Eventueel kun je ook een taartrooster gebruiken als je geen stoominzet hebt of geen bamboemandjes.

Vijzel


Er zijn verschillende soorten vijzels, van klein tot groot, gemaakt van hout of steen. Het beste is een grote stenen vijzel met een passende stamper. Hierin kun je noten, chilipepers en kruiden fijnmaken. Je kunt er ook currypasta mee maken. Doe alle ingrediënten in de vijzel en stamp met veel spierkracht. Zo gaan de ingrediënten en de aroma’s zich optimaal vermengen.

thaise vijzel
thaise vijzel

Scherp mes


Je kunt een origineel Aziatisch mes in de vorm van een bijl of een gewoon mes gebruiken. Het voornaamste is dat het scherp is.
Gebruik een hakbijlmes met een zwaar heft voor het zacht kloppen van citroengras en bamboespruiten.

Voor het decoratieve snijden van groenten heb je een klein mesje met spits lemmet nodig.

messen thais koken

Ander keukengereedschap

Houten spatel om alle ingrediënten te draaien tijdens het roerbakken met de wok.
Julienneschaaf voor het in zeer dunne reepjes snijden van groenten of fruit, zoals bijvoorbeeld wortelen of papaja. Een bamboerasp is ideaal voor het raspen van gember.
Bamboemandjes voor het stomen in de wok.
Elektrische rijstkoker, hierin lukt de rijst perfect en blijft hij gemakkelijk warm. Zeer aanbevolen als je regelmatig Thais kookt!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.