De ingrediënten van de Thaise keuken

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > De ingrediënten van de Thaise keuken

De belangrijkste ingrediënten van de Thaise keuken

De ingrediënten van de Thaise keuken bepalen de kenmerken van de Thaise keuken. Typische kenmerken van de Thaise keuken zijn het aroma van kokos, de frisheid van citroengras en zachte tot vurige scherptes. Verder zijn er nog meer boeiende smaaknuances.

Chilipepers

In de Thaise keuken. worden verschillende soorten chilipepers gebruikt. Ze worden vers gebruikt of in gedroogde vorm. Chilpepers worden gebruikt in sauzen, soepen en salades. Chilipepers zijn een belangrijk ingrediënt in kerriepasta’s.

rode chilipepers
Hoe kleiner de Chilipeper, hoe scherper. De kleine rode en groene chilipepertjes zijn het heetst, gevolgd door de grotere chilipeper (ook wel bekend als de Spaanse peper). Rode chilipepers zijn mestal iets zoeter en milder dan groene. Met chilivlokken worden gerechten op smaak gebracht.

Gebruik, zeker in het begin, niet te veel chilipepers! Of verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de pepertjes, want die zijn het pikantste. Is je gerecht toch nog te heet? Geen water drinken, want dat maakt het nog erger, eet wat rijst om om de brand in je mond te blussen.

gedroogde chilipepers

 

Citroengras

Citroengras is een geurige tropische grassoort met een duidelijke citroengeur. Citroengras wordt veel gebruikt in de Thaise keuken. Het heeft een heel aparte smaak en geeft soepen, sauzen en salades een iets zuur, fris, citroenachtig aroma. Citroengras wordt niet rauw gegeten, het wordt meestal meegekookt of meegegaard in gerechten. Trek de buitenste harde bladeren van de stengel en gebruik het onderste zachte gedeelte. Je kunt citroengras goed invriezen. Met citroengraspasta uit een potje kun je ook snel werken.

citroengras

 

Kaffirlimoenblaadjes

Ook gekend als citroenblad, citrusblad, lime leaf, bai makrut (Thailand), djeroek poeroet (Indonesië).
De blaadjes van de kaffirlimoen (een kleine limoen met een bobbelige schil) geven soepen en curry’s een zachte citroenachtige frisheid. Ze worden in z’n geheel meegekookt, maar niet gegeten. Zachte, kleine blaadjes kun je in heel dunne reepjes snijden en deze zijn echter wel lekker in salades en snacks. Je kunt de blaadjes goed invriezen.

kaffirlimoenblaadjes
Van de vruchten gebruikt men alleen de schil voor kerriepasta’s. Het sap is te bitter om mee te koken. In Thailand gebruikt men het ook als glansspoeling voor het haar.

Kaffirlimoen vrucht

 

Kokosmelk en kokosroom

Kokosmelk geeft soepen en curry’s een zachte volheid en maakt ze romig. Kokosmelk wordt gemaakt door het geraspte vruchtvlees van verse kokosnoten te weken in warm water. Gebruik ongezoete kokosmelk uit een blik of brik voor de recepten. Er zijn verschillende merken te koop, bijvoorbeeld Aroy-D, Chaokoh en Mae Ploy.
Kokosroom is de dikke, vette room die bovenop drijft in het niet-geschudde blik. Deze kun je goed gebruiken voor bijvoorbeeld het aanbraden bij curry’s.

thaise kokosmelk

 

Koriandergroen

Koriandergroen is het kruid dat het meest gebruikt wordt in de Thaise keuken en het is een essentieel ingrediënt in the Thaise keuken. Je kunt koriandergroen het beste met wortel en al kopen in de Aziatische winkel. Zo blijft hij langer vers.  Je kunt koriander ook zelf kweken voor een super verse smaak. Naast de blaadjes worden ook de stam, de wortels en de zaadjes gebruikt, elk van deze geeft een andere smaak.

koriander

 

Laos (galanga wortel)

Laos is niet alleen de naam van het buurland van Thailand, het is ook de naam van een plant. Laos is een roomkleurige wortel met roze takken. Laos is verwant aan gember en heeft een lichte gembersmaak. De smaak is milder dan gember. Laos wortel wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd. Laos wortel geeft soepen en kerriepasta’s een kruidig en fris aroma. Ongeschild in plakjes snijden en meekoken en mee serveren, maar niet opeten! Je kunt Laos goed invriezen. Galanga is vers of gedroogd te koop.

laos galanga

 

Palmsuiker

Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van kokospalmen. Het sap wordt verzameld en daarna gekookt of ingedampt. Hierna blijft er een goudbruine pasta over. Hoe langer het koken duurt, hoe harder en donkerder van kleur de suiker wordt. Palmsuiker heeft een aangenaam karamelaroma. Hoe donkerder de suiker, hoe meer karamelsmaak. Palmsuiker smaakt minder zoet dan kristalsuiker. Met palmsuiker geperst in blokjes kun je het beste doseren. Je kunt hem het best met een hamer in stukjes slaan. Palmsuiker is ook te koop als pasta, in vloeibare vorm of als poeder (vergelijkbaar met kristalsuiker). Indien je geen palmsuiker hebt kun je ook bruine suiker gebruiken.

palmsuiker

 

Tamarinde

De tamarindeboom zie je op heel veel plaatsen in Thailand. Tamarinde, de peulvormige, bruinschalige vrucht van deze grote boom, is bij ons moeilijk vers te krijgen.

tamarinde vruchten

Koop daarom een blok geperste tamarinde, laat deze 30 minuten in heet water weken, kneed hem door en werk het sap door een fijne zeef. Gooi de pulp en de zaadjes weg. Tamarinde geeft aan veel Thaise gerechten een milde zoetzure smaak.

tamarinde pasta

 

Thaise vissaus

Thaise vissaus, nam pla, wordt gemaakt van gefermenteerde vis en garnalen. Vissaus ruikt vrij sterk, maar het aroma is een belangrijk onderdeel van de Thaise keuken. In de Thaise keuken gebruikt men in plaats van zout bijna altijd vissaus. Vissaus is rijk aan eiwitten en vitamine B. Er zijn verschillende soorten, van lichte tot donkere kleur. De betere varianten zijn donker, smaken naar vis en hebben een sterke vislucht. Thaise vissaus wordt bijna in elk Thais gerecht gebruikt en het is onmisbaar op tafel tijdens het eten van een Thaise maaltijd. Na opening van de fles vissaus blijft de vissaus ongeveer 6 maanden goed in de koelkast.

Thaise vissaus

Noedels

In vele landen in Azië zijn noedels van oudsher een van de basisvoedingsmiddelen. Noedels zijn dé basis voor pad thai en vele andere noedelgerechten. Glasnoedels worden gemaakt van sojabonen, terwijl rijstnoedels gemaakt worden van rijst. Laat de noedels altijd eerst in koud water weken alvorens ze te gebruiken.

Enkele soorten noedels gebruikt in de Thaise keuken:

  • sen yai: platte, brede rijstnoedels
  • sen mie: dunne rijstnoedels (rijstvermicelli), ook bihoen of mihoen genoemd
  • kanom tjien: dunne rijstnoedels gemaakt van gefermenteerde rijst
  • wun sen: zeer dunne noedel (glasmie) gemaakt van het zetmeel van bijvoordeeld de mungboon, (zoete) aardappel of cassave

 

Overige ingrediënten

Naast deze belangrijkste ingrediënten zijn er nog andere ingrediënten die veel gebruikt worden en die ook zorgen voor de typische smaak van Thais eten. Meer info vindt je op de pagina overige ingrediënten.

 

Waar kopen?

De ingrediënten van de Thaise keuken zijn verkrijgbaar in Aziatische winkels, en de laatste jaren een aantal ervan ook in de beter gesorteerde supermarkten.
Kruidensauzen, kokosmelk, kerriepasta’s enz. zijn ook lang houdbaar en veel verse ingrediënten kun je goed invriezen.
Indien de dichtstbijzijnde Aziatische winkel te ver weg is dan kun je eens kijken op internet. Vaak vind je websites waar je alles kunt bestellen wat je nodig hebt.

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.