Eten en gebruiken in Thaise restaurants

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > Eten en gebruiken in Thaise restaurants

Bij een bezoek in een Thais restaurant in Thailand kom je zeker enkele opmerkelijke gebruiken tegen.

Waar is het mes?

In een Thais restaurant of eethuis krijg je nooit of zelden een mes, men krijgt alleen een vork en een lepel. Een mes zou nutteloos zijn want al het Thaise eten, zowel de vlees- en vis gerechten zijn al klein gesneden. Men eet met de rechterhand en met de vork schuift men het eten in de lepel die je uitsluitend in je rechterhand houdt. De linkerhand is gereserveerd voor de belangrijkere taken op de ‘hong nam’. In veel restaurants zijn de borden van plastic en de vorken en lepels zijn van erbarmelijk slechte kwaliteit. We kunnen ze buigen en ze breken gemakkelijk, dus voorzichtig! Uiteraard krijg je in westerse restaurants en Thaise restaurants waar buitenlanders regelmatig komen eten wél een mes.

Waarom komt eerst het hoofdgerecht en dan pas het voorgerecht?

De Thaise keuken kent geen echte ‘voorgerechten’ en ‘hoofdgerechten’. Je bestelt gewoon een aantal verschillende gerechten en alles wordt zoveel mogelijk tegelijkertijd op tafel gezet. Mocht een gerecht later komen, dan komt dat doordat de keuken nu eenmaal niet alles tegelijk kan bereiden. Daarnaast is alles vers gemaakt, vrijwel elk gerecht wordt à la minuut gemaakt! Het is ook heel gewoon dat iedereen mee-eet van het al geserveerde eten. Lokale restaurants kennen ook geen vaste lunch- of dinertijd; elk gerecht kan gewoon de hele dag en avond door besteld worden.

Om niet te vergeten; het wordt in Thailand als uitermate onbeleefd beschouwd als men alles wat men wil eten in één keer op het bord schept.
Til ook nooit een schaal waarin het eten wordt opgediend op om het naar je bord te brengen om er dan vanaf te scheppen. Dit is onbeleefd in Thailand. Het moet juist andersom: til je eigen bord op, breng het naar de schaal toe en doe dan een paar schepjes op je bord. Eet je met Thais aan tafel en staat de schaal te ver van je af, dan zal elke Thaise tafelgenoot die dichter bij de schaal zit, zodra je je bord optilt en in de richting van de schaal brengt automatisch je bord van je overnemen om je te helpen.

Eten en gebruiken in Thailand

Thaise gerechten zijn niet altijd even heet of ‘spicy’. In Thaise restaurants en eethuizen staan altijd schaaltjes ‘prik nam pla’ en ‘nam pla’ op tafel, zodat men zelf het eten meer ‘spicy’ kan maken. In plaats van zout gebruiken de Thais ook ‘nam pla’, of Thaise vissaus. Je kunt om zout vragen en meestal heeft men wel een of andere vorm van (zee)zout.

Opmerkelijke gebruiken bij de bediening in een lokaal restaurant

Het is gebruik in Thaise restaurants dat de bediening je eerst de menukaart geeft en vervolgens met de pen en het opschrijfboekje in de aanslag blijft staan wachten om je bestelling op te nemen. Aangezien de meeste kaarten lange lijsten met gerechten bevatten, en soms zelfs alleen in het Thai geschreven zijn (zonder foto’s van de gerechten) werkt dat bij veel westerlingen nogal eens op de zenuwen. Vooral als men eerst wil overleggen of een taalgidsje moeten hanteren.
Je hoeft echter niet snel te beslissen, kies op je gemak. De Thaise bediening zal geduldig blijven wachten tot je een keuze hebt kunnen maken.

Eten en gebruiken in Thailand

Ook het voortdurend bijvullen van je glas na elk slokje dat je gedronken hebt is een speciale Thaise gewoonte; men ziet dit als het toppunt van service!

Er is ook een strikte werkverdeling en dus hierarchie bij je tafel te herkennen. Een persoon heeft de taak om je bestelling op te nemen, een ander brengt de drankjes en de (veilige) ijsblokjes en een derde persoon komt na afloop om af te rekenen. Er soms ook nog een persoon die alleen maar langs komt om met je te praten en te controleren of alles goed is.

Eten en gebruiken in Thailand

Ontbijt in Thailand

De Thai kennen eigenlijk geen echte ontbijtcultuur zoals in het Westen. Vaak wordt er ’s ochtends van de overgebleven rijst van de vorige avond, bijvoorbeeld, khao pad khai (gebakken rijst met ei) gemaakt. Ook pittige gerechten, die in het Westen eerder als gerecht bij een diner zouden worden gegeten, worden in Thailand gerust ’s ochtends gegeten. Tom Yam als ontbijt kan in Thailand!

Gerechten die men voor het merendeel alleen als ontbijt eet. Zeker een keer proberen!

  • Djoke: een van oorsprong Chinese, warme rijstpap met varkensgehakt of vis. Extra kan men vaak stukjes lever en een zacht gekookt ei bij bestellen.
  • Khao tom: een lichte bouillon met daarin rijst (niet tot pap gekookt) met vaak varkensgehakt of kipgehakt als toevoeging. Zelf bijkruiden met soja saus.
  • Khao soy: gebakken of gefrituurde eiermie geserveerd in een pittige kip-currysoep; oorspronkelijk een gerecht uit Myanmar en zeer populair in Noord-Thailand.

Eten en gebruiken in Thailand

Thaise voorgerechten en hartige snacks

In Thailand wordt over het algemeen weinig onderscheid gemaakt tussen voorgerechten en snacks of tussendoortjes. Een paar heerlijke voorbeelden:

  • Tod man pla: pittig gekruide en gefrituurde viskoekjes.
  • Yam pladuk fu: knapperig gefrituurd fijngesnipperde meervalvis, geserveerd met een pittige, zoetzure dressing gemaakt van onrijpe mango.
  • Tod man kung: pittig gekruide en gefrituurde garnalenkoekjes.
  • Poh-pia tod: gefrituurde Thaise loempia, lijkt veel op de gefrituurde Vietnamese loempia’s.
  • Kai tod: kleine stukjes gefrituurde kip.
  • Saté: dit oorspronkelijke Maleisische / Indonesische gerecht met pindasaus, is ook populair in Thailand. Meestal van kip (kai) of varkensvlees (mu).
  • Miang khaam: een bijzonder voorgerecht en een smaak sensatie in je mond! Verse stukjes sjalot, gedroogde garnaaltjes (kung heng), stukjes rauwe chilipeper, rauwe knoflook, stukjes limoen met schil, verse gember en pinda’s worden gewikkeld in de verse bladeren van de Piper Sarmentosum plant (cha plu) en gegeten met een stroop van de suikerpalm en wat Thaise vissaus. Onze tip!

Eten en gebruiken in Thailand

Eet smakelijk!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.