De vijf smaken

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > De vijf smaken

De vijf smaken van de Thaise keuken

In de Thaise keuken worden vijf hoofdsmaken gebruikt: zout, zoet, zuur, bitter en heet.
Het geheim achter elk Thaise gerecht schuilt in de juiste verhouding tussen de ingrediënten. Dit zorgt voor heerlijke smaken én geuren.

Al deze smaken moeten in élke hap met elkaar in balans zijn. Dus moet je tijdens het koken proeven, proeven en nog eens proeven. Heerlijk …

Zout

Zout versterkt en laat de smaak van andere ingrediënten uitkomen. In de Thaise keuken gebruikt men meestal geen zout maar andere zoutige ingrediënten die men toevoegt.

Meestal gebruikt men nam pla, een saus van gefermenteerde vis. Kapee is een zoutige garnalenpasta. Deze wordt gebruikt om gerechten van zijn karakteristieke smaak te voorzien.

Verder gebruikt men ook Thaise oestersaus, lichte sojasaus, gedroogde vis of garnalen, die gemalen aan soep of salades kunnen worden toegevoegd, en gezouten en geconserveerde groenten, zoals bijvoorbeeld kool.

Zoet

Thais eten heeft vaak een licht zoet element. Palmsuiker of kokossuiker worden vaak aan hartige gerechten toegevoegd om de smaak van kruiden en specerijen te versterken.
Zoete zwarte sojasaus, zoet ingemaakte knoflook en bruinerijststroop zijn andere veel gebruikte zoetmiddelen. Ook gebruikt men soms honing als zoetmiddel.

Zuur

Limoensap is een van de populairste zure smaken, omdat het andere smaken benadrukt. Zure tamarinde wordt ook gebruikt om gerechten aan te zuren, Beide ingrediënten geven vlees en vis een zachtere structuur.
Ook worden verscheidene azijnsoorten gebruikt: kokosazijn, gedistilleerde witte azijn of de minder scherpe rijstazijn.

Bitter

Kruiden en donkergroene groenten geven Thaise gerechten hun bittere smaak. Dit zijn meestal de hoofdingrediënten van een gerecht, daarom dient men het gerecht in balans te brengen met de andere vier smaken.

Heet

De Thaise keuken heeft de reputatie van heet (spicy) te zijn, echter niet alle gerechten zijn overmatig scherp. De Thai kunnen echter heel goed tegen pittige gerechten omdat ze reeds van kleins af aan vertrouwd zijn met pikante gerechten. Om gerechten scherp te maken gebruikt men vooral chilipepers; vers, gedroogd, of in pasta of saus vorm.
Ook gember, uien en knoflook worden gebruikt om scherpte toe te voegen.
Op tafel zet men meestal smaakmakers zoals geplette gedroogde pepers en chilipasta’s, de gasten kunnen dan hun gerechten zo scherp maken als ze zelf wensen.

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.