Het klimaat van Thailand

Home > Thailand Info & Reistips > Het klimaat van Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat en het weer is het gehele jaar door warm. April is een van de heetste maanden, september de natste en december is meestal een van de koelste maanden in het jaar.

Thailand kent drie 3 seizoenen. Het warme of hete seizoen (maart tot mei) in deze periode stijgen de temperaturen en de luchtvochtigheid. Het is warm met temperaturen van rond de 35 graden Celsius. In Zuidoost Azië en Thailand kent men geen siësta maar rond het heetst van de dag gaat het leef-tempo wel omlaag.

Het droge en koele seizoen (november tot februari) is koel met temperaturen van 25 tot 29 graden Celsius, er valt zeer weinig tot geen regen en het wordt niet al te warm.

Het regenseizoen (juni tot oktober) is de mooiste en groenste periode voor Thailand. In deze periode brengt regen en afkoeling voor het hele land en alles wordt opnieuw weelderig en groen. De kans op regen is groot maar niet de gehele dag. De vaak heftige buien zijn meestal beperkt tot slechts enkele uren vaak in de namiddag of avond.

klimaat Thailand

Een tropisch klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat dat beïnvloed is door de moessonwinden uit het zuiden en noorden. Het moessonklimaat kenmerkt zich door de aanwezigheid van een vrij lange droge periode en een echt regenseizoen waarin er vrij veel regen valt ten gevolge van de moesson winden. Het is in Thailand het gehele jaar door warm. Er is alleen wat verkoeling te vinden aan de zee of in de bergen in het noorden van het land. Thailand is gedurende het gehele jaar zeer goed te bereizen.

3 seizoenen in Centraal- , Noord- en Noordoost Thailand

Thailand is gedurende het gehele jaar goed te bereizen, maar het is goed om te weten dat het land verschillende seizoenen kent. Thailand kent in principe drie seizoenen, maar in het zuiden van het land zijn dat er maar twee: het regenseizoen en het warme, droge seizoen.

Het hete seizoen valt globaal tussen maart tot mei.
Het hete seizoen kent hoge temperaturen met tevens een hoge luchtvochtigheidsgraad. Doe zoals de lokale mensen en vermijd de extreme middaghitte en pas je tempo aan.

Het regenseizoen valt van juni tot en met oktober.
In het regenseizoen valt weliswaar meer neerslag dan in de andere seizoenen. De regen brengt afkoeling voor het gehele land en de buien zijn vaak kort en hevig. Het regenseizoen in Thailand kenmerkt zich niet door dagenlange regen. Er vinden echter korte hevige regenbuien plaats, ongeveer een à twee keer per dag. De regen valt dan meestal in de namiddag of avond en tussendoor en vooral in de ochtend komt de zon regelmatig door. Het land kleurt daardoor opnieuw weelderig en groen.
De Golf van Thailand, het deel waar het eiland Ko Samui ligt, wijkt hier iets van af. De moessonperiode valt hier wat later, namelijk van september tot en met december.

Het droge seizoen valt van november tot en met februari.
Deze periode wordt vaak gezien als de beste reistijd voor Thailand, want de kans op regen is zeer gering, de temperatuur is aangenaam en de luchtvochtigheid is voor Thailand gezien lager.

Thailand is gedurende het gehele jaar goed te bereizen, maar het is goed om te weten dat het land verschillende seizoenen kent. Doordat Thailand zo’n groot land is zijn er wel wat verschillen tussen de verschillende regio’s; Centrale Vlaktes en het Oosten, het Noorden en Noordoosten of Isaan en het Zuiden van Thailand.

2 seizoenen in Zuid-Thailand

Het Zuiden kent dus eigenlijk maar twee seizoenen: het warme, droge seizoen en het regenseizoen. De temperaturen zijn er het ganse jaar door vrij gelijk (tussen de 25 en 35° C), maar in het regenseizoen moet je wel rekening houden met de moessons. Door de moessons is het vaak gevaarlijk of zelfs onmogelijk om naar de vele mooie eilanden te varen. Sommige eilanden zijn zelfs niet toegankelijk omdat zij gesloten zijn om beschadiging te voorkomen en het is tevens een soort herstelperiode na het bezoekersseizoen. De eilanden aan de westkust van het zuidelijke schiereiland van Thailand kun je het gehele jaar door bezoeken maar de beste periode en zonder enige beperkingen is tussen half november en april. Dit ook om de regen gebracht door de moessons te vermijden.

klimaat Thailand

Temperatuur

De gemiddeld laagste (dag)temperatuur is 20° C, de gemiddeld hoogste temperatuur is 37° C. April is de heetste maand van het jaar. In de winter kan vooral in het noorden en noordoosten de temperatuur ’s avonds en ’s nachts flink zakken naar circa 15° C. In de bergen kan het zelfs nog koeler zijn.
Een sweater of jasje voor in de avond is dan aan te bevelen. Als de zon opkomt, is het echter alweer snel warmer, een graad of 30° C.

Tip: Indien je kiest voor een vakantie naar Thailand is het goed om de tijd te nemen om te acclimatiseren. Om te wennen aan de warmte, adviseren we je de eerste paar dagen rustig aan te doen en veel water te drinken. Wees verstandig en matig met alcohol. Veel vocht tot je nemen tijdens je verblijf in de tropen is sowieso aan te raden.

Door transpiratie verlies je ook belangrijke stoffen en het is daarom van belang om af en toe wat extra zout te nemen. Een goede en aangename manier om dat te doen is middels een overheerlijk noodle-soep. Mocht je je echter slapjes voelen dan is het verstandig om een zout oplossing te nemen. ORS is verkrijgbaar bij de drogist/apotheek. Dit alleen om eventuele uitdroging te voorkomen.

De UV-straling in Thailand is zeer hoog, dus adviseren wij je een hoge factor zonnebrandcrème en het dragen van een hoedje of petje om een zonnesteek tegen te gaan.

Wij wensen je alvast een goede Thailand reis!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.