Het Loy Krathong Festival

Home > Thailand Info & Reistips > Het Loy Krathong Festival

Het lichtfestival in Thailand

Een van de mooiste en interessantste festivals in Thailand is het Loy Krathong festival. Dit festival vind plaats tijdens de eerste volle maan in November.

Op deze avond gaat een ieder naar het kanaal (klong) of rivier in het lokale dorp of stadje om de krathongs te water te laten. Men gelooft dat dit geluk brengt. De krathongs zijn gemaakt van de bladeren en de stam van de bananen plant. De krathong heeft verder nog twee wierookstokjes, een gele en oranje kaars en bloemen.

Bij het aansteken van de kaars en de wierookstokjes en voor het te water laten van de krathong doet men een wens. Velen geloven dat indien de kaarsen blijven branden tot de krathong uit het zicht verdwenen is de wens in vervulling zal gaan. Tegen het einde van de avond kan men honderden lichtjes op en neer zien deinzen op het water. Vaak is er ter afsluiting vuurwerk en is er een schoonheidsverkiezing Nang Noppamas georganiseerd.

Ere voor Boeddha en een Nieuw Begin

Het festival was voor de Boeddhisten in eerste instantie een cermonie om de historische Boeddha, Siddhartha Guatama te eren. Naast het tonen van respekt voor de Boeddha met de kaars op het kleine vlotje, gelooft men tevens dat het wegdrijven van het vlotje symbolisch is voor het loslaten van ons ongenoegen of boosheid jegens anderen evenals de tegenspoed die ons achtervolgt. Op deze manier kunnen we dan een nieuw begin maken. Sommige mensen knippen hun nagels of haren en plaatsen die op het kleine vlotje, dit om symbolisch afscheid te nemen van hun minder ‘goede’ eigenschappen.

Loy Krathong festival

Ere voor de godin van het Water

Vele Thais geloven dat een krathong te water laten geluk brengt en zij doen dit ook ter ere van de godin van het water, Phra Mae Khongkha. Men vraagt haar om vergiffenis voor het gebruik en soms het vervuilen van het water.

Deze Loy Krathong traditie startte in Sukhothai maar men kan de festiviteiten in het gehele land aantreffen. De meest bekende plaatsen voor dit bijzondere festival zijn naast Sukhothai, Bangkok, Ayutthaya en Chiang Mai. Het is een bijzondere ervaring om dit mee te kunnen maken en indien in Thailand mag je dit zeker niet missen!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.