Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Home > Thailand Info & Reistips > Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Bangkok met het Koninklijk Paleis of het Grand Palace is een van de meest fascinerende plaatsen in Zuidoost Azië en een bezoek meer dan waard. Het Koninklijk Paleis of het Grand Palace behoort tot de ‘high-lights’ bij een bezoek aan Thailand.

Veel reizigers die naar Zuidoost Azië of Thailand reizen komen aan en vertrekken vanaf Bangkok. Een paar dagen in Bangkok waar Oost en West, modern en traditioneel samensmelten is meer dan de moeite waard en er zijn vele interessante plaatsen om te bezoeken!

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Hét hoogtepunt van Bangkok

Een van de hoogtepunten van Bangkok of Krung Thep (vertaald als “De Stad der Engelen”) zoals de Thai de hoofdstad zelf noemen, is onder andere het indrukwekkende en sprookjesachtige Grand Palace of het Koninklijk Paleis en de ‘Wat Phra Keo’, de Tempel van de Smaragden Boeddha (Emerald Buddha). Het Grand Palace ligt op het Rattanakosin-eiland, het historisch hart van Bangkok .

De Geschiedenis van het Grand Palace

In 1782 verplaatste Rama I, de eerste koning van de Chakri-dynastie, de nieuwe hoofdstad van Thailand (dat toen nog Siam heette) van Thonburi op de westoever van de rivier de Menam naar het eiland Rattanakosin in Bangkok aan de oostkant. Dit deed hij om minder kwetsbaar te zijn in het geval van een nieuwe invasie vanuit Birma.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Tot die tijd werd het eiland vooral bewoond door een grote Chinese gemeenschap, die op bevel van de koning moesten verhuizen naar een nieuwe locatie verder zuidelijk. Dit is het huidige Chinatown van Bangkok (Thanon Yaowarat). Het middelpunt van het gebied is het open veld van de Koninklijke Grond (Sanam Luang), waar vele festivals en ceremonies in opdracht, in aanwezigheid of ter ere van de koninklijke familie worden gehouden.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

De eerste gebouwen van het Koninklijke Paleis waren van hout. Enkele jaren later zou de koning deze vervangen door stenen bouwwerken. Om aan voldoende bouwmaterialen te komen voor alle muren, forten, poorten, troonzalen en koninklijke residentiële gebouwen liet hij per boot over de Menam Chao Phraya Rivier stenen uit de puinhopen van het verwoeste Ayutthaya komen.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Gedurende de Rattanakosin-periode, waarin de koning van Thailand de absolute macht had (van 1782 tot 1932), was het Koninklijk Paleis de residentie van de Chakri-Koningen en tevens het administratieve en religieuze centrum van het land. Het was de hoofdresidentie van de koning en de regering. Duizenden mensen, van bedienden en wachters tot ministers en prinsessen, woonden binnen de paleismuren.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

In 1925 zou het Dusit Paleizencomplex officieel de nieuwe koninklijke residentie worden. Ook steeds meer ministeries verhuisden uit het Koninklijk Paleis naar andere delen van Bangkok omdat er binnen de oude paleismuren simpelweg niet genoeg ruimte was voor de steeds groeiende overheidsdiensten.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Een sprookjesachtig paleis

Het Grand Palace of het Koninklijk Paleis is eigenlijk een stad binnen een stad. Het is een schitterend en kleurrijk ommuurd complex vol met goudkleurige tempels. Het tempelgedeelte staat vol met goudkleurige chedi`s, prachtig versierde prangs, mythologische olifanten, immense garuda`s en gigantische en afschrikkende tempelwachters. Deze tempelwachters Yaks of Yaksha’s moeten de poort van de tempel beschermen en houden de boze geesten op afstand.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

De tuinen, voorzien van prachtige bonzai-bomen zijn ook imposant. De meeste bezienswaardigheden mogen gefilmd en gefotografeerd worden, echter niet allemaal! Let op de fotografeer en kledingvoorschriften (schouders en knieën bedekt) zijn streng vanwege het grote belang van het Koninklijke Paleis en de tempel.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Een bezoek aan het Grand Palace of het Koninklijke Paleis laat duidelijk de verbondenheid van het Thaise koningshuis met het Boeddhisme zien. Het is absoluut een van de ‘must do & see’ bij een bezoek aan Bangkok en doet de oude glorieuze tijden van ‘Anna en de koning van Siam’ herleven. Een bezoek om nooit meer te vergeten!

De Wat Phra Kaew tempel met de Smaragden Boeddha

Het heiligste in het Koninklijk Paleis is de tempel Wat Phra Kaew met de Smaragden Boeddha (Emerald Buddha).

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Bezoekersinformatie voor het Koninklijke Paleis en de tempel Wat Phra Keo

Strikte kledingvoorschriften voor een bezoek aan het Koninklijke Paleis of Grand Palace

Dit is een van de heiligste plaatsen van Thailand. Bezoekers moeten correct gekleed zijn voordat men het Koninklijk Paleis en de tempel mag binnengaan. Mannen behoren een lange broek en een shirt met mouwen te dragen – geen tank tops. Vrouwen behoren een lange rok te dragen en geen korte rokjes of doorzichtige kleren of blote schouders. Schouders moeten bedekt zijn!
Blote voeten zijn niet toegestaan ook niet in sandalen of flip-flops. Men moet dan ook sokken dragen.
Bij de ingang kan eventueel passende kleding geleend worden. Dit kost wel tijd en je moet je paspoort of creditcard achterlaten als onderpand.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Locatie, openingstijden en toegangsprijs

Locatie: Na Phralan, Phra Nakorn (Grand Palace complex), Oude Stad (Rattanakosin) Bangkok.
Openingstijden: 08:30 – 16:30 uur (toegangtickets worden verkocht tot 15:30 uur)
Een toegangsticket kost 500 Thaise Baht per persoon.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Pas op voor scams

Overal in de omgeving van de Grand Palace en zeker bij de pier komt u keurig geklede personen tegen die zich voordoen als overheidsfunctionarissen of universiteitsstudenten. Ze spreken u aan in het Engels en vertellen dat het Grand Palace (tijdelijk) gesloten is. Dat is onzin, negeer ze vriendelijk en loop door. Deze mensen willen je verleiden voor een (gratis) tour met een tuk-tuk of minivan langs kleermakers en edelsteenverkopers.

Tip

Bezoek het Grand Palace ’s morgens vroeg. Dan ben je de vele duizenden dagelijkse bezoekers voor. Zorg dat je rond 8 uur bij de ingang bent. Dan ben je bij de eerste bezoekers. Dan hoef je niet zo lang aan te schuiven om het toegangsticket te kopen en binnen te komen. Ga je later dan moet je wel tot een uur aanschuiven om het ticket te kopen en binnen te komen. Eenmaal binnen in het Grand Palace ga dan eerst na de Wat Phrae Kaew met de Smaragden Boeddha. Dit is de drukste plaats in het Grand Palace. De rest van de dag is het hier drummen om binnen te kunnen komen.

Door het Grand Palace ’s morgens te bezoeken vermijd je ook de warmste periode van de dag. ’s Middags en in de namiddag is het vaak te heet om een aangenaam bezoek te hebben.

Denk ook aan de kledingvoorschriften als je het Grand Palace bezoekt.

Voorzie ongeveer 2 uur om het Grand Palace te bezoeken.

Het Grand Palace (Koninklijk Paleis) in Bangkok

Wij wensen je alvast een fijn bezoek aan het Koninklijk Paleis!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.