Chinees Nieuwjaar in Thailand

Home > Thailand Info & Reistips > Chinees Nieuwjaar in Thailand

Het Lentefestival of Lentefeest

Chinees nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Niet alleen in China maar in vele Chinatowns over de hele wereld wordt het gevierd. Het is een van de boeiendste festivals van Thailand.

Chinees Nieuwjaar Thailand

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met leeuwendansen en drakendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en buren. Ook gaat men vaak samen eten, een gebruik uit de Thaise keuken.

Volgens legenden was Nian een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar te voorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.

Tijdens het Chinese Nieuwjaar vereren de Chinezen drie goden:
– de Keukengod; beschermer van de haard en dus ook van het gezin. Hij is ook de uitvinder van het vuur.
– Tudi Gong; de god van de grond, landbouw, welvaart en dorpsaangelegenheden. Hij wordt aanbeden voor een goede oogst en ook om droogte of hongersnood te stoppen.
– Cai Shen; de god van de welvaart.

Chinees Nieuwjaar Thailand

Chinees Nieuwjaar is een van de boeiendste festivals van Thailand. Wij wensen je een voorspoedig Chinees Nieuwjaar!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.