Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Home > Thailand Info & Reistips > Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Om naar Thailand te reizen is eigenlijk elke maand geschikt, maar men moet wel een aantal zaken over het klimaat weten. Thailand is gedurende het gehele jaar goed te bereizen, maar het is goed om te weten dat het land verschillende seizoenen kent.

April is een van de heetste maanden in het jaar en september is vaak de natste maand van het jaar. December is meestal een van de koelste maanden in het jaar.

Thailand is gedurende het gehele jaar goed te bereizen, maar het is goed om te weten dat het land verschillende seizoenen kent.

Het warme of hete seizoen (maart tot mei), in deze periode is het warm met temperaturen van rond de 35 graden Celsius.

Het droge en koele seizoen (november tot februari) is de ideale periode om Thailand te ontdekken, er valt zeer weinig tot geen regen en het wordt niet al te warm.

Het regenseizoen (juni tot oktober) is de mooiste en groenste periode voor Thailand. In deze periode regent het weliswaar maar niet de gehele dag. De vaak heftige buien zijn meestal beperkt tot slechts enkele uren.

Doordat Thailand zo’n groot land is zijn er wel wat verschillen tussen de verschillende regio’s; Centrale Vlaktes en het Oosten, het Noorden en Noordoosten of Isaan en het Zuiden van Thailand.

Moessons

Twee moesson-stromingen bepalen het klimaat in Thailand. De moesson heeft betrekking op de periodieke windstromingen in Zuidoost-Azië die regen of droogte kunnen brengen. Er zijn twee moesson stromingen:

1. De zuidwest moesson: deze voert vanaf juni tot oktober regenwolken vanaf de Indische oceaan aan. Het kan iedere dag stortregenen, meestal korte heftige regenbuien.

2. De noordoost moesson: deze waait over land van november tot maart en zorgt voor droge en koele lucht.

Deze moessonseizoenen bepalen ook de landbouwactiviteiten en de religieuze kalender van de Thai. De Thai geloofden namelijk dat gezondheid en geluk, afhankelijk zijn van de rijstcyclus, het planten en het oogsten van de rijst, die op haar beurt weer bepaald worden door de moessonregens in de seizoenen.

Een voorbeeld van de invloed van de moesson op de religieuze kalender is de viering van het Songkran festival. De traditionele nieuwjaarsviering in Thailand, het waterfestival of Songkran wordt gevierd van 13 tot 15 april. De Thai vieren dan het einde van de droge en hete periode. Het gooien met water moet geluk brengen en zorgen voor een vruchtbaar seizoen met heel veel regen. April is namelijk de heetste en droogste maand in Thailand. Het watergooien naar elkaar brengt ook letterlijk verkoeling.

De stroming van de moessonwinden zijn verantwoordelijk voor de drie weerseizoenen in Thailand.

beste reistijd Thailand

Regenseizoen (juni t/m oktober)

Dit lijkt een onaantrekkelijke seizoen om naar Thailand te reizen, toch is dat niet het geval. Zelfs in het regenseizoen schijnt de zon vrijwel dagelijks. De buien kunnen erg heftig zijn, maar zijn vaak van korte duur en daarna klaart het snel weer op.

Het kan gebeuren dat men te maken krijgt met wateroverlast. Overstromingen komen dan zelfs in Bangkok voor. Er is ook een vrij groot verschil tussen het neerslagniveau op het zuidelijk schiereiland en het centrale deel plus het Noorden van Thailand. Op het zuidelijk schiereiland valt bijna twee keer zoveel neerslag. Door de moessons is het vaak onmogelijk om naar sommige mooie eilanden te varen. Dit komt omdat sommige eilanden niet toegankelijk zijn om beschadiging te voorkomen en om te herstellen van het bezoekersseizoen.
Een voordeel van het regenseizoen is dat er minder stof en luchtvervuiling is.

Ook de natuur is door de regen op zijn mooist en wordt steeds groener. De rivieren hebben ook voldoende water voor mooie boottochten.

Het regenseizoen is ook het toeristische laagseizoen in Thailand.

Droge en koelere seizoen (november t/m februari)

Dit is het hoogseizoen in Thailand met de drukste en duurste maanden van het jaar. Het weer wordt stabieler, er valt over het algemeen weinig regen en het is de tijd van aangename temperaturen.

Het koele seizoen (november tot februari) zijn ondanks de drukte zeer geschikt om Thailand te bezoeken en te ontdekken. Er zijn veel feesten zoals het traditionele Loy Krathong festival en ook voor de Thai staan deze maanden in het teken van ontspanning.

Warme of hete seizoen (maart t/m mei)

In deze periode is het droog en heet in Thailand. Voor vele bezoekers soms te heet… Ook de natuur ziet er in die tijd droog en flets-bruin uit. Het is echter wel leuk om Songkran (het waterfestival) mee te kunnen maken.

In deze maanden is het zeer aangenaam aan het strand met de verkoelende zeewind of in de bergen in het noorden van het land. In Bangkok kan het ook warm worden, op de boot over de Chao Phraya rivier en de kanalen en zelfs fietstrips bieden dan enige verkoeling.

Thailand is altijd (lekker) warm

Een reis naar Thailand betekent dat men altijd te maken krijgt met de warmte, en afhankelijk van de reisperiode en de locatie kan het daarnaast ook (zeer) vochtig en klam zijn. De maand april is de warmste maand in Thailand, daarna begint in vrijwel het hele land het regenseizoen waardoor de temperatuur iets omlaag gaat.

Door dit alles vinden wij dat je het gehele jaar door naar Thailand kunt reizen omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. In dat geval is je persoonlijke voorkeur  bepalend voor de beste reistijd naar Thailand.

Wij wensen je alvast een goede reis! 

beste reistijd Thailand

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.