Pikant-zure garnalensoep (Tom Yam Kung)

Home > Thaise Recepten > Soepen > Pikant-zure garnalensoep (Tom Yam Kung)

Tom Yam Kung

ต้มยำกุ้ง

voor 4 personen
30 min. bereiding

2 versies van deze garnalensoep

Tom Yam Kung kun je in 2 versies maken. Een heldere versie (clear version) en een romige versie (creamy version).   Beide versies worden gemaakt zonder kokosmelk. Sommige mensen houden meer van de romige soep, andere van de heldere soep. Probeer ze eens allebei, ze zijn beide erg lekker!

Tom Yum Goong Nam Sai (ต้มยำกุ้งน้ำใส), heldere soep

tom yam kung thaise garnalensoep

Ingrediënten

  • 450g rauwe gamba’s, ontdooid indien bevroren (12 grote garnalen)
  • 1 l kippenbouillon of water
  • 2 stengels citroengras, zonder wortels
  • 3 teentjes look, fijngehakt
  • 2 kleine tomaten, in partjes
  • 1 stuk laos (galangal, Thaise gember), ongeveer 1 cm lang, in schijfjes gesneden
  • 5-6 kaffir-limoenblaadjes, gehalveerd
  • 1 blik (230g) stropaddestoelen, uitgelekt (oyster mushrooms)
  • 3 el Thaise vissaus
  • 4 el vers limoensap
  • 2 el gehakte lente-ui
  • 1 el verse blaadjes koriander
  • 3 verse rode pepers, zonder zaadjes en in dunne plakjes
  • zout en gemalen zwarte peper

Bereiding

1 Pel de gamba’s (reuzengarnalen), verwijder de schaal en het darmkanaal. Spoel ze af onder koud water.

2 Breng de kippenbouillon aan de kook (meng hiervoor 1 liter water met een Thaïs kippenbouillonblokje of een gewoon kippenbouillonblokje met een theelepel rode currypasta). Als de soep kookt, zet het vuur lager en voeg toe:

3 Kneus de stengels citroengras en doe ze samen met de kaffir-limoenblaadjes, look en de laos bij de bouillon. Kook de bouillon zachtjes tot deze geurig is.

4 Voeg de paddestoelen en garnalen toe en laat ze nog enkele minuten meekoken tot de garnalen gaar (roze) zijn.

5 Voeg vissaus, limoensap, lente-ui, koriander, pepers aan de soep toe en roer. Proef en breng zo nodig op smaak met vissaus, suiker of limoensap. De soep hoort zuur, zoutig, kruidig en pikant te zijn.

Als de soep niet zout of smaakvol genoeg is kun je een theelepel extra vissaus of soya saus toevoegen. Als de soep te zuur is moet je meer suiker toevoegen.

Smakelijk!

Info

Limoengras, limoenblaadjes en Thaise gember (Laos wortel) NIET opeten aub, deze dienen alleen voor de smaak!

Tom Yum Goong Nam Khon (ต้มยำกุ้งน้ำใส), romige soep

tom yam kung thaise garnalensoep

Ingrediënten

  • 450g rauwe gamba’s, ontdooid indien bevroren (12 grote garnalen)
  • 1 l kippenbouillon of water
  • 2 stengels citroengras, zonder wortels
  • 3 teentjes look, fijngehakt
  • 2 kleine tomaten, in partjes
  • 1 stuk laos (galangal, Thaise gember), ongeveer 1 cm lang, in schijfjes gesneden
  • 5-6 kaffir-limoenblaadjes, gehalveerd
  • 1 blik (230g) stropaddestoelen, uitgelekt (oyster mushrooms)
  • 3 el Thaise vissaus
  • 4 el vers limoensap
  • 2 el gehakte lente-ui
  • 1 el verse blaadjes koriander
  • 3 verse rode pepers, zonder zaadjes en in dunne plakjes
  • zout en gemalen zwarte peper
  • 3 theeepels Thai roasted chili sauce (nam prik pao น้ำพริกเผา)
  • 10 eetlepels Carnation melk, nom kream tiam (นมครีมเทียม)

Bereiding

1 Pel de gamba’s (reuzengarnalen), verwijder de schaal en het darmkanaal. Spoel ze af onder koud water.

2 Breng de kippenbouillon aan de kook (meng hiervoor 1 liter water met een Thaïs kippenbouillonblokje of een gewoon kippenbouillonblokje met een theelepel rode currypasta). Als de soep kookt, zet het vuur lager en voeg toe:

3 Kneus de stengels citroengras en doe ze samen met de kaffir-limoenblaadjes, look en de laos bij de bouillon. Kook de bouillon zachtjes tot deze geurig is.

4 Voeg de paddestoelen en garnalen toe en laat ze nog enkele minuten meekoken tot de garnalen gaar (roze) zijn.

5 Voeg vissaus, limoensap, lente-ui, koriander, pepers aan de soep toe en roer. Proef en breng zo nodig op smaak met vissaus, suiker of limoensap. De soep hoort zuur, zoutig, kruidig en pikant te zijn.

6 Voeg 3 eetlepels Thai roasted chile sauce (nam prik pao น้ำพริกเผา) in de soep en roer het erin.

Voeg ongeveer 10 eetlepels koffiemelk toe nom kream tiam (นมครีมเทียม). Alles mengen en laat de soep warm worden gedurende ongeveer 1 minuut.

Dan proeven: indien nodig voeg meer limoensap en vissaus toe totdat de smaak goed is.

Als de soep niet zout of smaakvol genoeg is kun je een theelepel extra vissaus of soja saus toevoegen. Als deze te zuur is moet je meer suiker toevoegen.

Smakelijk!

Info

Limoengras, limoenblaadjes en Thaise gember (Laos wortel) NIET opeten aub, deze dienen alleen voor de smaak!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais Koken



Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.



Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.