Thaise rijst koken

Home > Thaise Recepten > Basisrecepten > Thaise rijst koken

Thaise rijst

Kkao

ข้าว

Rijst wassen

Rijst in kleine kookbuiltjes hoef je niet te wassen. Alle andere rijst moet je wel eerst wassen voordat je de rijst kookt. Klik hier voor de methode om rijst te wassen.

Rijst koken: de absorptiemethode

Hierbij wordt de rijst bereid in een gesloten pan. De jasmijnrijst wordt in een afgepaste hoeveelheid water gekookt tot dit opgenomen is. De verhouding tussen water en rijst en de kooktijd hangt af van de gebruikte soort rijst. Als richtlijn kun je 6 dl water per 225 g rijst aanhouden.

1 Doe de rijst in een pan en voeg het afgepaste water toe. Geen zout toevoegen! Breng het water aan de kook en zet het vuur dan zo laag mogelijk. Als het vuur te hoog staat dan kan het water verdampen voordat de rijst helemaal gaar is. Dus het vuur op de laagste stand zetten.

2 Kook de rijst afgedekt, maximum 25 min. tot het vocht opgenomen is. Het is belangrijk dat de pan volledig gesloten is en dat het deksel goed sluit.

3 Haal de pan van het vuur en zet deze afgedekt 5 min. op een warme plek tot de rijst zacht is.

Voor gekookte rijst om te bakken: laat de rijst snel afkoelen en zet hem tot gebruik koud weg. Dit geeft het beste resultaat.

Rijst met een smaakje

Als je de rijst een smaakje wilt geven, dan kan je kruiden of specerijen toevoegen aan het water. Je kan bijvoorbeeld citroengras of verse gember toevoegen aan het water.
Wil je nog meer smaak? Vervang dan het water door kokosmelk of bouillon, of een combinatie van de twee.

Veiligheid

Om voedselvergiftiging te voorkomen dien je gekookte rijst kort warm te houden. Rijst kan de bacterie Bacillus cereus bevatten. Door verhitting wordt deze gedood, maar deze bacterie kan sporen achterlaten die gaan groeien wanneer de gekookte rijst niet goed wordt opgewarmd of lange tijd wordt warm gehouden. Bewaar verse rijstproducten op de juiste wijze en eet ze binnen de twaalf uur.

Rijst koken: elektrische rijstkoker

Doe de rijst in de rijstkoker en voeg er de afgepaste hoeveelheid water aan toe. Voeg geen zout toe. Doe het deksel op de rijstkoker en zet deze aan. De rijstkoker zal automatisch uitschakelen wanneer de rijst klaar is en zal deze tot gebruik warm houden.

elektrische rijstkoker

Dit is onze favoriete manier om rijst te koken. De rijst lukt altijd en wordt warm gehouden en ondertussen is het vuur vrij zodat je de andere gerechten kunt maken. Rijstkokers zijn niet duur en kun je in de Aziatische winkel kopen. Zeker aanbevolen!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.