Thaise kleefrijst maken

Home > Thaise Recepten > Basisrecepten > Thaise kleefrijst maken

Thaise kleefrijst

Kkao niauw

ข้าวเหนียว

We kunnen niet over Thaise rijst praten zonder over Thaise kleefrijst te praten! Deze taaie, heerlijke rijst is de tweede meest populaire rijstsoort in Thailand, naast jasmijnrijst. Kleefrijst (‘sticky rice’) wordt vaak gebruikt in Thaise nagerechten, kleefrijst wordt ook vaak gegeten als bijgerecht, vooral in het noorden en noordoosten van Thailand.

Kleefrijst kan niet veel water opnemen, als je een beetje teveel water gebruikt is het resultaat een papperig rijst, wat niet de bedoeling is.
De Thai uit het verleden ontdekten echter dat als je de rijst minstens 4 uur in water laat weken tot hij volledig verzadigd is, en hem dan stoomt boven water, er geen kans is dat hij te gaar wordt.

Er zijn verschillende methoden om kleefrijst te maken. De methoden kunnen worden onderverdeeld in 2 categorieën: weken & stomen, en niet-weken. Meestal zijn de resultaten beter met de weken-en-stoommethoden. Wij gebruiken altijd de week & stoom methode, dit geeft de lekkerste kleefrijst, en zo wordt het ook in Thailand gedaan.

Ingrediënten

  • Thaise kleefrijst (Thai glutinous rice, ook bekend als “Thai sweet rice”), ongeveer ⅓ – ½ kopje ongekookte kleefrijst per persoon
  • water (de hoeveelheid is afhankelijk van de gebruikte methode)
thaise kleefrijst

Bereiding

Stap 1: Doe de rijst in een kom en was hem een drietal keer in water op kamertemperatuur, totdat het water grotendeels helder is. Dit moet je altijd doen, ander krijg je geen lekkere kleefrijst!

Stap 2: Week de rijst minimaal 4 uur in ruim water op kamertemperatuur (maximaal 12 uur weken).

Stap 3: Giet de rijst af en stoom gedurende 20-25 minuten (kan iets langer duren als je veel maakt), met behulp van een van de volgende gereedschappen:

  1. een traditionele bamboe kegelstomer
  2. een bamboe stoommandje + doek
  3. een metalen zeef

TRADITIONELE BAMBOE KEGELSTOMER
Vul een grote pot met ongeveer 2 liter water en breng aan de kook. Doe de geweekte rijst in de bamboe kegelstomer. Het water in de pot mag de stomer niet raken. Dek af met een deksel. De rijst moet ongeveer een half uur stomen. Haal na 20 minuten de stomer uit de pot en gooi de rijst enkele malen omhoog. Zet de stomer dan terug in de pot om nog ongeveer 10 minuten verder te stomen. Dit omdraaien van de rijst moet je enkel doen als je een bamboe kegelstomer gebruikt.

bamboe kegelstomer

BAMBOE STOOMMANDJE + THEEDOEK
Gebruik een theedoek gemaakt van natuurlijk materiaal, geen synthetische stof gebruiken. Maak de theedoek nat (anders plakt de rijst aan de theedoek) en leg hem in het stoommandje. Zet een glas omgekeerd in het midden, en schep de rijst rondom het glas. Verwijder het glas en vouw de theedoek dicht over de rijst. Laat plaats aan de randen van het stoommandje. Zet in een pot of wok met kokend water en stoom 25-30 minuten.

bamboe stoommandje

Als je een nieuw bamboe stoommandje hebt: de eerste keer eerst wassen en spoelen en dan minstens 5 minuten leeg laten stomen.
Na elk gebruik het mandje wassen met warm water en goed laten drogen.

METALEN ZEEF
Als je geen bamboe kegelstomer of bamboe stoommandje hebt kun je een metalen zeef gebruiken. Doe de geweekte rijst in een metalen zeef, zet in een pot met kokend water en zet er een deksel op.
De kleefrijst gemaakt op deze manier lukt meestal echter niet zo goed en is niet zo lekker als de vorige 2 methoden. Wij zelf gebruiken altijd een bamboe stoommandje + theedoek.

Tip: voor extra zachtheid van de kleefrijst
Giet kokend water over de geweekte rijst, laat 10 minuten staan, en dan stomen. Stoom 5 minuten minder dan anders.
Door dit te doen wordt de kleefrijst extra zacht en wordt hij niet zo snel hard, ideaal als je de kleefrijst wilt meenemen voor een picnic bijvoorbeeld.

Bij welke gerechten kan ik kleefrijst eten?

Kleefrijst wordt meestal gegegeten bij vleesgerechten zoals BBQ kip of varkensgehakt salade met munt.
Kleefrijst wordt ook veel gebruikt bij thaise nagerechten zoals bijvoorbeeld kleefrijstpudding of kokos-limoen rijst met mango.

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.